” انجمن اوتیسم آذربایجان ” در سال ۱۳۹۶ از سوی سازمان بهزیستی با شماره ثبت ۴۲۸۱ تاسیس و معرفی شد.
ایده اولیه تاسیس انجمن اوتیسم آذربایجان توسط سعیدالله ملکپور (بنیانگذار انجمن) با آگاهی از مشکلات کودکان اوتیسم به واسطه فرزند اوتیسمش صورت گرفت. از همان ابتدا مطلع شدند که خانواده ها از این اختلال عصب رشدی اطلاع ندارند، بهزیستی نیز قوانینی در جهت بهبود وضعیت کودکان و جوانان اوتیسم وضع نکرده است. علاوه بر آن هیچ انجمنی در ایران و استان خدمات مناسب این کودکان را ارئه نمی کرد.
با گردهم آمدن گروهی از خانواده ها انجمن در سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را آغاز کرد. پیگیری های خانواده ها باعث شد متخصصین و خیرین در جهت خدمت به جامعه اوتیسم پا پیش بگذارند که دلیل بزرگ تر شدن وسعت انجمن شد.
و نهایتا در سال ۱۳۸۶ با هدف کمک به کودکان زیر ۱۴ سال ثبت و تاسیس شد.
در بدو تاسیس اولین انجمن اوتیسم کشور، اولین مرکز خدمات توانبخشی اوتیسم کشور به همت انجمن در تبریز-خیابان عارف تاسیس شد. و همزمان فعالیتهای مددکاری در آغاز شد. بنیانگذاران اولیه براین باور بودند که یک انجمن نمیتواند تنها با اتکا به شخص و یا گروه محدودی از یاواران، این راه را طی کند.
بنابراین در سال ۱۳۸۶ انجمن اوتیسم به ثبت رسید تا از امکانات خیرخواهانه گروه وسیعتری برای حمایت همه جانبه از کودکان اوتیسم بهره گیرد و دامنه حمایت های خود را در سطح ایران گسترش دهد.
نام انجمن اوتیسم آذربایجان برگرفته از نوع فعالیت این موسسه میباشد.
لوگوی آن طرح مثلث آبی ناقصی است که به نماد و رنگ جهانی اوتیسم اشاره دارد. و سه راس آن به اهمیت همکاری خانواده ها، متخصصین و خیرین اشاره دارد.
انجمن ها ماهیتی بین المللی دارند که مورد احترام همه جوامع قرار می گیرند. انجمن اوتیسم آذربایجان از همان ابتدا با جلب کمکهای مردمی و نیت خیرخواهانه مردم و فعالیتهای داوطلبانه اداره میگردید. برگزاری همایش ها، نمایشگاه ها و عضویت درجمع داوطلبین انجمن از روشهای جلب کمکهای مردمی در انجمن اوتیسم آذربایجان بوده است.
“انجمن اوتیسم آذربایجان” توانست ظرف کمتر از یک دهه با بهرهگیری از اعتماد و حمایتهای آحاد مردم و سخت کوشی اعضاء داوطلب و اعمال روشهای علمی و تخصصی در مراقبتهای ویژه از کودکان و جوانان طیف اوتیسم محبوب و مقبول واقع گردد.
محبوبیت و مقبولیت زمینه ساز بوده تا به همت انجمن اوتیسم آذربایجان:
مرکز اوتیسم تبریز (اولین مرکز اوتیسم زیر ۱۴ کشور واقع در خیابان عارف) سال در سال ۸۶
تاسیس اولین و تنها پارک اوتیسم کشوردر سال ۹۲
مرکز اوتیسم سینا (تنها مرکز اوتیسم بالای ۱۴ کشور واقع در خیابان اره گر) در سال ۹۶
مرکز رسانه انجمن در سال ۹۷
دپارتمان تحقیقات دانشگاه تبریز در سال ۹۸
دپارتمان فناوری اطلاعات انجمن
در سال ۹۹ تاسیس شود. که امروز انجمن اوتیسم آذربایجان در پنج بخش و چهارده واحد به هموطنان خدمت رسانی می کند.
انجمن اوتیسم آذربایجان همواره با هدف حفظ منزلت انسانی کودکان و جوانان اوتیسم کشور و خانوادههایشان در تلاش است که آنان شادمانه و امیدوارانه مراحل بهبود را طی کنند و خانواده آسایش و پیشرفت خود بیاندیشد.
انجمن اوتیسم آذربایجان:
فعالیت انجمن اوتیسم آذربایجان، انجام امور خیریه در زمینههای پزشکی، پژوهشی، پیشگیری، درمانی، خدماتی، بهداشتی، بیمارستانی، رفاهی و صرفا در جهت حمایت از کودکان و جوانان اوتیسم میباشد. انجمن تبلوری از ایفایی نقش مشارکت مردمی در جامعه است که در بخش اول اساسیترین شعار ما یعنی ” من اوتیسم را تعریف می کنم” بر آن تصریح شده است. به بیان ساده تر اوتیسم تفاوتی است که ما بایستی آن را همانطورکه هست بپذیریم. و کافیست عادی رفتار کنید. در یک جمله:” اوتیسم نمی تواند مرا تعریف کند. من اوتیسم را تعریف می کنم.
میتوان این فعالیتهای را به سه بخش خیریه – درمان و تحقیقات تقسیم کرد.
انجمن اوتیسم آذربایجان در بخش خیریه با کمکهای مردمی توانسته تا پایان سال ۹۸ بیش از ۴۰۰ کودک اوتیسم و خانوادههایشان را تحت حمایت همه جانبه قرار دهد. در بخش درمان با بهرهگیری از متخصصین (روان پزشک و روانشناس) برجسته و متبحر پروتکلهای بهبود برای کودکان و جوانان تعیین مینماید و همچنین مشاورههای درمانی نیز ارائه میدهند. در بخش تحقیقات نیز با موسسات مشابه تحقیقاتی داخلی و خارجی (دانشگاه های کشور، متخصیصن حوضه و مراکز توسعه یافته داخلی و بین المللی) فعالیت میکند.