یوگا و تاثیر آن بر کودکان مبتلا به اوتیسم
یوگا ورزشی جسمی و ذهنی است که گفته میشود در شبه قاره هند به وجود آمدهاست. ریشهیابی دقیق این ورزش که توسط چه شخصی و دقیقاً چگونه بوجود آمده ناممکن به نظر میرسد؛ چون تاریخ شکلگیری یوگا به سالهای بسیار دور برمی گردد. برخی تحقیقات نشان میدهد این ورزش میتواند به کنترل اختلال اوتیسم در کودکان کمک کند.
افزایش گستره مهارتهاى حرکتى
کودک مبتلا به اوتیسم، از مهارتهاى حرکتى بسیار کمترى نسبت به دیگر کودکان برخوردار است. آنها یا درکى از بسیارى حرکات ندارند یا بسیار کند انجام مىدهند. تمرینات یوگا باعث ایجاد حرکت در عضلات، افزایش تعادل و بالابردن استحکام بدن مىشود؛ بنابراین تا حدودى مىتوان با انجام یوگا، آگاهى کودک از بدن خود و فضاى پیرامونش را افزایش داد. زمانى که مهارتهاى حرکتى افزایش یابند، توانایى کودک در برقرارى ارتباط با دیگران نیز، بهبود مییابد.
افزایش صمیمیت و کمک به برقرارى روابط اجتماعى
کودک مبتلا به اوتیسم عملا توانایى برقرارى ارتباط با دیگران ندارد و رفتار و عکس العمل مناسبى از خود نشان نمىدهد. انجام تمرینهاى یوگا باعث مىشود که آگاهى کودک از خود و شرایط محیطى بیشتر شود. افزایش آگاهى باعث افزایش توانایى برقرارى ارتباط با دیگران شده و در نتیجه روابط اجتماعى او را بهتر مىکند. تمرینهاى دسته جمعى یا دو نفره در کلاس، به بهبود این مسئله کمک مىکند.
ایجاد تعادل احساسى
کودک مبتلا به اوتیسم بسیار تحریک پذیر و حساس است. صداى بلند، نور زیاد، عطر و طعم تند و شدید، سطح زبر، باعث ایجاد ناراحتىهاى بسیار شدیدى در این کودکان مىشود. محیط آرامش بخش کلاس یوگا همراه با موزیک ملایم، نور کم، تشک نرم، مکانى بسیار عالى براى ایجاد آرامش و لذت در کودک است. هم چنین تمرینهاى فیزیکى یوگا باعث تخلیه فشارهاى عصبى و ایجاد آرامش درونى و احساسى در کودک مىشود.
برای مطالعه بیشتر، روی پیوند اوتیسم کلیک کنید.
تمرین هم زمان کودک و والدین
در کلاسهاى یوگاى مخصوص این کودکان، تمرینهاى فیزیکى به صورت تصویرى و به کمک فلشکارت آموزش داده مىشود. پدر و مادر آنها مىتوانند در خانه از این فلش کارتها استفاده کرده و یک تمرین گروهى در منزل تجربه کنند. این کار به ایجاد صمیمیت و آرامش در کودک کمک مىکند.
خودآگاهى
یوگا به کودک مبتلا به اوتیسم کمک مىکند که شرایط روحى و احساسى را به خوبى سر و سامان دهد. آگاهى نسبت به شرایط بدن و تنفس به آنها کمک مىکند که در زمان خشم و ناراحتى به توانند از عهده این وضعیت بر آیند.
تقویت هوش هیجانی
یوگا فراتر از تمرینهاى فیزیکى است. ترکیب تمرینهاى فیزیکى، تنفسی، موزیک، داستان و شعر خوانى در کلاس، باعث فعال شدن بخش احساسى ذهن کودک مىشود. این امر به افزایش آگاهى کودک نسبت به احساسات خود و دیگران و برقرارى ارتباط بهتر کمک مىکند.
پایدارى و نظم تمرینهاى یوگا
کلاس یوگا در یک زمان، روز، مکان و فضاى مشخص برقرار مىشود. این ثبات در فضا و زمان تمرین، باعث افزایش میزان اعتماد و آرامش کودک مىشود و او را تشویق مىکند که با رضایت کامل به این مکان امن بازگردد.
تصویرسازی:
تمرینات تنفسی و آساناها و خصوصا شاواسانا کمک قابل توجهی را به رشد تصویرسازی ذهنی می کند بسیاری از مبتلایان، ارتباط کلامی برقرار نمی کنند و برای ایجاد ارتباط با محیط پیرامون خود نیازبه تصویرسازی دارند می توان آساناها را با نشان دادن به کودکان مبتلا و تکرار آن توسط کودک کمک کرد تا ذهن بتواند تصویر حرکت را در ذهن کودک ایجاد کرد.
افزایش اعتماد به نفس:
بسیاری ازکودکان مبتلا به اوتیسم تمایلی به ارتباط با اطرافیان ندارند در فعالیت های ورزشی در مدارس شرکت نمی کنند و گاهی دچار کمبود شدیداعتماد به نفس هستند از طریق تمرینات جسمی و تنفسی می توان سطح اعتماد به نفس را بالا برد از طریق یوگا آنها بر جسم و ذهن خود مسلط می شوند و می توانند با دنیای پیرامون ارتباط موثرتری برقرار کنند.
توجه به خود:
تمرینات یوگا به مبتلایان آموزش می دهد تا مراقب بدن خود باشند واز طریق تقویت عمومی بدن و تمرینات آرام سازی ذهنی، کودک می تواند با خود آشتی کرده، و حال بهتری را تجربه کند.